Preview

Kataliz v promyshlennosti

Advanced search

Features of enzymatic hydrolysis of castor oil

Abstract

A ricinoleic acid is produced by hydrolysis of a castor oil. A ricinoleic acid is used in medicine, veterinary medicine and as feed for organic synthesis of various valuable products. A promising way to obtain ricinoleic acid is enzymatic hydrolysis of castor oil, allowing to carry out the hydrolysis in mild conditions in the temperature range 35–45 °C, and without high pressure. The possibility of enzymatic hydrolysis of castor oil by lipase from Candida rugosa in the system «oil – water» without emulsifier is shown in the article. The method of hydrolysis in the absence of emulsifiers, which simplifies the process of separation of the expected product (a mixture of free fatty acids with a predominance of ricinoleic acid) and therefore process technology are offered. The used catalyst provide the environmental safety of the process. As a result of the pilot selection of hydrolysis conditions the 47 % yield of fatty acids was achieved.

About the Authors

V. S. Gamayurova
Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего профессионального образования «Казанский национальный исследовательский технологический университет» (ФГБОУ ВПО «КНИТУ»)
Russian Federation


M. E. Zinovieva
Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего профессионального образования «Казанский национальный исследовательский технологический университет» (ФГБОУ ВПО «КНИТУ»)
Russian Federation


Chan.T. T. Huong
Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего профессионального образования «Казанский национальный исследовательский технологический университет» (ФГБОУ ВПО «КНИТУ»)
Russian Federation


References

1. Пат. 2135161 РФ. Композиция «Рициниол» для лечения и косметического ухода за слизистыми оболочками, кожей и волосами / О.Н. Марцинкевич, опубл. 27.08.99 г.

2. Пат. 2166309 РФ. Лечебно-профилактическая и косметическая композиция / Т.Н. Разумова, опубл.

3. 05.2001 г.

4. Meenal S. Puthli, Virendra K. Rathod, Aniruddha B. Pandit. Enzymatic hydrolysis of castor oil: Process intensification studies // India Biochemical Engineering Journal 31/ 2006. P. 31—41.

5. Virendra K. Rathod, Anirudha B. Pandit. Effect of various addivites on enzymatic hydrolysis of castor oil // Biochemical Engineering Journal/ № 47/ 2009. P. 93—99.

6. Debajyoti Goswami, Ramkrishna Sen, Jayanta Kumar Basu, Sirshendu De. Maximization of bioconversion of

7. castor oil into ricinoleic acid by respons surface methodology // Bioresource Technology 100/ 2009. P. 4067—4073.

8. Гамаюрова В.С., Зиновьева М.Е. Ферментативный катализ в неводных средах // Бутлеровские сообщения. Т. 25/ № 7/ 2011. С. 87—95.

9. Лабораторный практикум по технологии ферментных препаратов: Учеб. пособие для вузов / И.М. Грачева, Ю.П. Грачев, М.С. Мосичев и др. М.: Легкая и пищевая пром-сть, 1982. С. 75.


Review

For citations:


Gamayurova V.S., Zinovieva M.E., Huong Ch.T. Features of enzymatic hydrolysis of castor oil. Kataliz v promyshlennosti. 2013;(2):61-65. (In Russ.)

Views: 777


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1816-0387 (Print)
ISSN 2413-6476 (Online)