

A multicomponent biocatalyst for vegetable feedstock processing
https://doi.org/10.18412/1816-0387-2020-2-156-162
Abstract
he improvement of technologies for the production of foodstuffs and dietary supplements from vegetable feedstock using natural and efficient biocatalytic systems is a promising direction in the development of agroindustrial complex. At present, enzyme preparations produced in Russia are virtually absent at the market; therewith, high cost of their imported analogs increases the prime cost of products. A study on efficiency of the domestic broad-spectrum enzyme preparation Glucanofoetidin, which was developed at the Russian Scientific Research Institute of Food Biotechnology, toward fruit and berry feedstock and corn showed an increase in the yield of extractive substances (amino acids, sugars, phenol compounds, and carotenoids), particularly the biologically active components (tocopherols, anthocyanins, and vitamins), by 7–18 % as well as the quality improvement and an increase in the yield of target products (juices and extracts) by 10–44 %. Practical importance of Glucanofoetidin consists in a more rational use of vegetable feedstock as compared to conventional technology without enzymatic treatment, and also in a considerable (twofold) shortening of the process time. The multienzyme composition of Glucanofoetidin makes it promising for use in juice, confectionary, brewing, oil-and-fat and baking industries.
About the Authors
E. I. KurbatovaRussian Federation
E. N. Sokolova
Russian Federation
Yu. A. Borsheva
Russian Federation
L. V. Rimareva
Russian Federation
References
1. Тимофеева В.Н., Саманкова Н.В., Азаренко Ю.П. // Пиво и напитки. 2009. № 5. С. 24—26.
2. Zdziennicka D., Krugla E. // Przem. Ferm. Owoc. Warz. 2001. V. 45. № 5. P. 24—25.
3. Ермолаева Г.А. // Пиво и напитки. 2003. № 1. С. 44.
4. Мамулаишвили Н.Д. // Пиво и напитки. 2005. № 4. С. 35—37.
5. Середа А.С., Игнатова Н.И., Оверченко М.Б., Цурикова Н.В., Римарева Л.В., Рожкова A.M., Зоров И.Н., Синицын А.П. // Хранение и переработка сельхозсырья. 2011. № 3. С. 54—56.
6. Кушнерук Л.А. Применение продуктов ферментативного гидролиза ржаной экструдированной муки в производстве мучных кондитерских изделий: Автореф. дис. … канд. техн. наук: Оренбург, 2001.
7. Смирнова И.А., Середа А.С., Костылева Е.В., Цурикова Н.В., Лобанов Н.С., Бушина Е.В., Синицын А.П. // Прикладная биохимия и микробиология. 2015. Т. 51. № 6. С. 584—591.
8. Костылева Е.В., Середа А.С., Великорецкая И.А., Нефедова Л.И., Шариков А.Ю., Цурикова Н.В., Лобанов Н.С., Семенова М.В., Синицын А.П. // Микробиология. 2016. Т. 85. № 4. С. 436—445.
9. Костылева Е.В., Середа А.С., Великорецкая И.А., Бурцева Э.И., Веселкина Т.Н., Нефедова Л.И., Цурикова Н.В., Лобанов Н.С., Синицын А.П. // Микробиология. 2017. Т. 86. № 4. С. 483—493.
10. Цурикова Н.В., Бурцева Э.И., Нефедова Л.И., Веселкина Т.Н., Костылева Е.В., Середа А.С., Смирнова И.А., Синицын А.П., Рожкова А.М., Сатрудинов А.Д, Семенова М.В., Кошелев А.В., Окунев О.Н., Воейкова Т.А., Лобанов Н.С., Чурсин В.И., Исмаилова Д.Ю. Основные достижения в области селекционных работ для получения высокоактивных продуцентов технических ферментов / VII Международный научно-практический симпозиум ?Перспективные биотехнологические процессы в технологиях продуктов питания и кормов?; Апрель, 9, 2014, Москва.
11. Цурикова Н.В., Великорецкая И.А., Костылева Е.В., Середа А.С. // Актуальная биотехнология. 2017. № 2 (21). С. 219.
12. Пат. 2549706 РФ; опубл.27.04.2015.
13. Курбатова Е.И., Соколова Е.Н., Борщева Ю.А., Давыдкина В.Е., Римарева Л.В., Поляков В.А., Погоржельская Н.С. // Микология и фитопатология. 2017. Т. 51. № 1. С. 34—40.
14. Римарева Л.В., Соколова Е.Н., Курбатова Е.И. Селекция штаммов-продуцентов пектолитических ферментов для биотрансформации растительного сырья / Международная научно-практическая конференции ?Научные основы производства ветеринарных биологических препаратов?. Декабрь, 20—21, 2007, Щелково.
15. Abd-Elhakeem M.A., Elsayed A.M., Alkhulaqi T.A. // American journal of Analytical Chemistry. 2013. № 4. P. 442—444.
16. Курбатова Е.И. Разработка биотехнологического процесса получения полуфабрикатов ликероводочных изделий на основе ферментативной обработки плодово-ягодного сырья: Автореф. дис. … канд. техн. наук. 05.18.07. М.: Всероссийский научно-исследовательский институт пищевой биотехнологии РАСХН, 2005. 25 с.
17. ГОСТ ISO 2173—2013. Продукты переработки фруктов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ. Введ. 01.07.2015. М.: Стандартинформ, 2014. 14 с.
18. Синицын А.П., Черноглазов В.М., Гусаков А.В. Методы исследования и свойства целлюлолитических ферментов. М.: ВИНИТИ, 1990. Т. 25. С. 30—37.
19. Досон Р. Справочник биохимика / Р. Досон, Д. Элиот, У. Элиот, К. Джонс. М.: Мир, 1991. 543 c.
20. Валуйко Г.Г., Зинченко В.И. Стабилизация виноградных вин. М.: Агропромиздат, 1987. 160 с.
Review
For citations:
Kurbatova E.I., Sokolova E.N., Borsheva Yu.A., Rimareva L.V. A multicomponent biocatalyst for vegetable feedstock processing. Kataliz v promyshlennosti. 2020;20(2):156-162. (In Russ.) https://doi.org/10.18412/1816-0387-2020-2-156-162